Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

 


Κατηγορούμενη η Παπαδάκου για ρεπορτάζ σχετικά με το σκάνδαλο Novartis

Αδικαιολόγητη και περίεργη η δίωξή της. Η ΕΣΗΕΑ συμπαρίσταται στη δημοσιογράφο

Σε μια πρωτόγνωρη κίνηση προχώρησε χθες η κυβερνητική πλειοψηφία της Βουλής όσον αφορά την υπόθεση Παπαγγελόπουλου – Μιωνή, καθώς αποφάσισε να κληθεί σε απολογία στην ανακρίτρια, ως κατηγορούμενη, η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου. Και αυτό, χωρίς να έχει προηγηθεί κλήση της για έγγραφες εξηγήσεις κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης.

Όπως καταγγέλλουν οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της δημοσιογράφου, Δημήτρης Τσοβόλας και Λυδία Τσοβόλα, αυτή καλείται σε απολογία «με μοναδικούς λόγους, όπως αναφέρονται στο κατηγορητήριο, ότι μετέβη στο Παρίσι όταν πήγαν και οι αρμόδιοι εισαγγελείς για να πάρουν μαρτυρική κατάθεση από τον Ερβέ Φαλτσιάνι για τη λίστα Λαγκάρντ. Επίσης διότι, ασκώντας ερευνητική δημοσιογραφία, πήρε συνέντευξη από τον ανωτέρω βασικό μάρτυρα Ερβέ Φαλτσιάνι και έκανε ρεπορτάζ στα μέσα ενημέρωσης που εργαζόταν, με το οποίο αποκάλυψε σημαντικές πτυχές του μεγαλύτερου σκανδάλου της Novartis». Οι Δημήτρης Τσοβόλας και Λυδία Τσοβόλα τονίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο «διώκονται το ρεπορτάζ και η ερευνητική δημοσιογραφία, που αποτελούν συστατικά στοιχεία της ελευθερίας της ενημέρωσης, η οποία προστατεύεται από το Σύνταγμα».

Η συμπεριφορά αυτή της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛ., που ψήφισαν χωρίς στοιχεία την παραπομπή της ανωτέρω αλλά και άλλων δημοσιογράφων, και μάλιστα παρά την αντίθετη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, σημειώνουν οι δικηγόροι της δημοσιογράφου, «πλήττει ευθέως τη δημοκρατία, την ελευθερία του Τύπου και τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και την ελευθερία έκφρασης των δημοσιογράφων, αλλά και παραβιάζει το δικαίωμα ακρόασης πριν ασκηθεί δίωξη. Κατά τα άλλα υπάρχουν στη χώρα μας νόμος, τάξη και δημοκρατία».

Με ανακοίνωσή της, εξάλλου, η ΕΣΗΕΑ τονίζει ότι δεν μπορεί να εγκαλούνται το ρεπορτάζ και η ερευνητική δημοσιογραφία. Συγκεκριμένα, «το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εκφράζει τον προβληματισμό του για την κλήση της δημοσιογράφου Ιωάννας Παπαδάκου ως κατηγορούμενης, όπως ενημερωθήκαμε από την ίδια, από την ανακρίτρια που ερευνά την υπόθεση Παπαγγελόπουλου – Μιωνή. Η ΕΣΗΕΑ εκφράζει τη συμπαράστασή της στη Γιάννα Παπαδάκου, μέλος της Ενώσεως, και τονίζει ότι δεν μπορεί να εγκαλούνται το ρεπορτάζ και η ερευνητική δημοσιογραφία, που αποτελούν συστατικά στοιχεία της ελευθερίας της ενημέρωσης, η οποία προστατεύεται από το Σύνταγμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου