Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

 


Μειώνονται οι έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας, σε 35 από τις 41 που είναι σήμερα.

Με την απογραφή του πληθυσμού που κατά γενική ομολογία ήταν μακράν η χειρότερη, και την Ελληνική Στατιστική Αρχή να καθυστερεί να εκδώσει τα οριστικά αποτελέσματα, που ακολούθως πρέπει να επικυρωθούν με Προεδρικό Διάταγμα, έντονη είναι η αγωνία των αιρετών και υποψηφίων της Αυτοδιοίκησης για την κατανομή των εδρών σε Δήμους και Περιφέρειες.

Υπενθυμίζουμε  ότι έως την 31η Αυγούστου 2023 θα πρέπει να  έχουν κατατεθεί τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών για τις αυτοδιοικητικές εκλογές την 8η Οκτωβρίου του 2023.

Υπάρχουν περιπτώσεις Δήμων, που έχουν κινηθεί νομικά με προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά την Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής.

Η  καταγραφή του μόνιμου πληθυσμού θα εκδοθεί τέλη Μαΐου από την Ελληνική Στατιστική Αρχή

Αναστάτωση προκαλεί στους Δημάρχους η περαιτέρω συρρίκνωση των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων, όπως αποτυπώνεται στα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής του 2021.

Υπάρχουν Δήμοι  που με οριακές μεταβολές στον πληθυσμό τους χάνουν έδρες στα Δημοτικά Συμβούλια, που θα αναδειχθούν στις Δημοτικές Εκλογές τον Οκτώβρη του 2023.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης μειωμένος κατά 327 κατοίκους δεν συμπληρώνει το όριο των 50.001 κατοίκων με συνέπεια στο Δημοτικό Συμβούλιο να συμμετέχουν  29 Δημοτικοί Σύμβουλοι αντί για 35.

Ο Δήμος Παύλου Μελά μειωμένος κατά 32 κατοίκους δεν συμπληρώνει το όριο των 100.001 κατοίκων με συνέπεια στο Δημοτικό Συμβούλιο να συμμετέχουν  35 Δημοτικοί Σύμβουλοι αντί για 39.

Ο Δήμος Χαλκηδόνας μειωμένος κατά 50 κατοίκους δεν συμπληρώνει το όριο 30.001 με συνέπεια στο Δημοτικό Συμβούλιο να συμμετέχουν  25 Δημοτικοί Σύμβουλοι αντί για 29.

Αυτή η «απίσχναση της εκπροσώπησης στα δημοτικά συμβούλια», επηρεάζει και τις θέσεις των αντιδημάρχων και ειδικών συνεργατών.

Σύμφωνα με το νόμο Βορίδη οι έδρες στα Δημοτικά Συμβούλια, μετά τις Δημοτικές Εκλογές τον ερχόμενο Οκτώβρη θα είναι οι παρακάτω:

Οι Δήμοι  που έχουν πληθυσμό έως 2.000 κατοίκους διατηρούν τις 13 έδρες.

Οι Δήμοι με πληθυσμό από 2.001 έως 5.000 κατοίκους θα έχουν 15 έδρες από 17.

Οι Δήμοι με πληθυσμό από 5.001 έως 10.000 κατοίκους θα έχουν 19 έδρες από 21.

Οι Δήμοι με πληθυσμό από 10.001 έως 30.000 κατοίκους θα έχουν25 έδρες από 27.

Οι Δήμοι με πληθυσμό από 30.001 έως 50.000 κατοίκους θα έχουν 29 έδρες από 33.

Οι Δήμοι με πληθυσμό από 50.001 έως 100.000 κατοίκους θα έχουν 35 έδρες από 41.

Οι Δήμοι με πληθυσμό από 100.001 έως 200.000 κατοίκους θα έχουν 39 έδρες από 45.

Οι Δήμοι με πληθυσμό από με πληθυσμό από 200.001 κατοίκους θα έχουν 43 έδρες από 49.

Ο Δήμαρχος θα εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή εφ’ όσον η παράταξή του λάβει ποσοστό 43% συν 1 ψήφο.

Εάν όμως δεν έχει κανείς συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσοστό 43% συν 1 ψήφο, τότε οι δύο πρώτοι σε ψήφους συνδυασμοί θα αναμετρώνται την δεύτερη Κυριακή, όπου  Δήμαρχος θα εκλέγεται αυτός που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους.

Αναφορικά με την κατανομή των εδρών των Δημοτικών Συμβούλων, η παράταξη του Δημάρχου ανεξάρτητα εάν έχει λάβει  43% συν μία ψήφο ή 59,9% θα καταλαμβάνει τα 3/5 των εδρών.

Εάν ένας συνδυασμός έχει λάβει από την πρώτη Κυριακή,  μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων από το 60%, τότε η κατανομή των εδρών θα γίνεται με το σύστημα της Απλής Αναλογικής.

Σε κάθε περίπτωση  ένας συνδυασμός για να να εκλέξει έδρα και να συμμετέχει στο Δημοτικό Συμβούλιο,  θα πρέπει να έχει ξεπεράσει το πλαφόν της τάξης του 3% συν 1 ψήφο. 

Αυτή η διάταξη θα έχει ως συνέπεια, να αφανιστούν πλήρως οι μικρές και μονοπρόσωπες παρατάξεις.

Ο ελάχιστος αριθμός υποψηφίων που πρέπει να περιλαμβάνει ένας συνδυασμός είναι:

Για τους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους, ίσος τουλάχιστον με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας, με δυνατότητα προσαύξησης έως και εκατόν πενήντα τοις εκατό (150%). Δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με το μισό της μονάδας και άνω.

Από κάθε φύλο, ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%) τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των υποψηφίων του οικείου συνδυασμού, συμπεριλαμβανομένου του υποψηφίου Δημάρχου και των Δημοτικών Συμβούλων. Δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με το μισό της μονάδας και άνω.

Η συγκεκριμένη αναφορά της διάταξης αφορά την ποσόστωση των γυναικών, που πρέπει να είναι 40%!

Στο Δήμο Γλυφάδας ο πληθυσμός με την τελευταία απογραφή, δεν ξεπέρασε το όριο των 100.001 κατοίκων, οπότε το νέο Δημοτικό Συμβούλιο που θα προκύψει από τις Δημοτικές Εκλογές του ερχόμενου Οκτώβρη, θα αποτελείται από 35 Δημοτικούς Συμβούλους, δηλαδή θα έχει 6 μέλη λιγότερα, αφού με την τωρινή του σύνθεση το Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας έχει 41 μέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου