Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020


                ΤΟΥ  ΔΕ ΠΟΛΕΜΟΥ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΟΥ ΜΕΝΕΤΟΙ
                               ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΈ
Την ακούσαμε τη ρήση από όλους σχεδόν τους πολιτικούς αυτές τις μέρες, άσχετα αν οι ίδιοι έδειχναν να μην αντιλαμβάνονται τη σημασία της.
«Οι καιροί ου μενετοί», που σημαίνει ότι «οι καιροί (σ.σ. οι ευνοϊκές περιστάσεις) δεν μπορούν να περιμένουν» κι ότι πρέπει να αδράξουμε τις ευκαιρίες ώστε να μη χάνεται χρόνος. Το ρητό προέρχεται από τον σπουδαιότερο ιστορικό της αρχαιότητας, Θουκυδίδη (460-396 π.Χ.): «του δε πολέμου οι καιροί ου μενετοί», βιβλίο Ι, 142. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Θουκυδίδης ήταν ο πρώτος που προσέγγισε επιστημονικα την ιστορία και όσα έγραψε βασίστηκαν σε αποδείξεις και ντοκουμέντα και είχε προηγουμένως διασταυρώσει την εγκυρότητά τους.
Το ότι «οι καιροί ου μενετοί» ίσως το θυμηθήκαμε κάπως αργά και τώρα μοιάζει περισσότερο με αόριστη ευχολόγια. Στα αθλητικά δρώμενα, η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες για να επέλθει η κάθαρση, αλλά ακόμα μια φορά οι αρμόδιοι φάνηκαν κατώτεροι των καιρών, των περιστάσεων. Δεν συνειδητοποίησαν ότι πραγματικά «οι καιροί ου μενετοί» και να αρπάξουν την ευκαιρία να φτιάξουν καλύτερο και καθαρότερο ποδόσφαιρο. Όποιος το τολμούσε, θα είχε την υποστήριξη της πλειονότητας του ελληνικού φίλαθλου κοινού. Αλλά δεν βρέθηκε το σθένος.
Στον πολιτικό στίβο, η οπερέτα των τελευταίων ημερών είναι χιλιοειπωμένη και εξαντλητικά σχολιασμένη, οπότε δεν έχουμε και πολλά να προσθέσουμε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ακόμα κι αυτοί που υποστήριξαν  ότι «οι καιροί ου μενετοί», δεν το υπηρέτησαν με τη στάση τους.  Για τον πρώην πρωθυπουργό, δεν χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι. Η επιλογή Δένδια  Παναγιωτόπουλο  αποτέλεσε την πλέον τρανταχτή απόδειξη ότι δεν έχει αντιληφθεί ότι οι «καιροί ου μενετοί». Και ο  ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ με την παρέα του αλωνίζουν ,προπαγανδίζουν και παίζουν σαν την γάτα με το ποντίκι
 Δεν ελπίζουμε  απο τον  Κ. Μητσοτάκη τίποτα. Έχει  όμως  συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της περίστασης. Προσωπικά  εγώ δεν περιμένω πολλά, αλλά ας μη φανούμε προκατειλημμένοι. Ωστόσο, θα προσθέσω μόνο ότι η σημαντικότερη είδηση της ημέρας είναι πως η ανεργία επίσημα βρίσκεται στο 18,5 %, 900.000 άνθρωποι δηλαδή. Πράγματι, όχι μόνο δεν είναι μενετοί οι καιροί, αλλά απελπιστικά χαλεποί (δύσκολοι). Οφείλουμε πρώτιστα να το εμπεδώσουμε άπαντες ως πολίτες και ως προσωπικότητες. Αν αλλάξουμε τρόπο σκέψης, ίσως εκφραστούμε συνετότερα στην επόμενη δημοκρατική διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου