Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021

 




 Δύο μαφιόζοι με ιατρικές μπλούζες  έκλεψαν από το ταμείο του ΕΟΠΥΥ 5.000.000 €!

Η εγκληματική οργάνωση με τις παράνομες συνταγογραφήσεις δρούσε από το 2015. Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. 13 μέλη της σπείρας

Δύο μαφιόζοι με… ιατρικές μπλούζες και μία λογίστρια ήταν η ηγετική «τρόικα» της πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης που θησαύριζε επί χρόνια μέσω παράνομων συνταγογραφήσεων, προκαλώντας ζημία άνω των 5.000.000 ευρώ στο Δημόσιο. Η εγκληματική οργάνωση, που «ξεδόντιασε» η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, είχε συγκροτηθεί τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2015, με δομή που θα ζήλευαν και οι Ιταλοί της Κόζα Νόστρα, και είχε ξετινάξει με τις απάτες της τα ταμεία του ΕΟΠΥΥ.

Ήδη οι αστυνομικοί έχουν συλλάβει 13 άτομα, μεταξύ των οποίων τα αρχηγικά μέλη, τη λογίστρια της οργάνωσης και δύο γιατρούς. Ωστόσο, στην κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμα 65 άτομα, εκ των οποίων 54 γιατροί -οι περισσότεροι πνευμονολόγοι, αλλά και ορισμένοι ουρολόγοι- και η ιδιοκτήτρια μιας Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων!

Σύμφωνα με τη δικογραφία, τα μέλη της οργάνωσης εξέδιδαν σε ασφαλισμένους, μέσω δικών τους γιατρών, αμέτρητες συνταγές για παροχή υγειονομικού υλικού, όπως καθετήρες και οξυγόνο και στη συνέχεια, μέσω της υποδομής που είχαν διαμορφώσει, πετύχαιναν την πληρωμή τους εξαπατώντας τον ΕΟΠΥΥ. Οι γιατροί του κυκλώματος έγραφαν συνταγές χωρίς να έχουν εξετάσει τους ασθενείς ή συνταγογραφούσαν υγειονομικό υλικό διαφορετικό από αυτό που απαιτούσε η πάθηση, το οποίο αποζημιωνόταν σε πολλαπλάσια τιμή.

Τα αρχηγικά μέλη είναι ιδιοκτήτες εταιρίας που πουλάει οξυγόνο και μαζί με τη λογίστρια σύζυγο και τον αδελφό ενός από αυτούς είχαν στήσει εταιρίες είτε στα δικά τους ονόματα είτε σε αυτά «αχυρανθρώπων», για να καλύπτουν τις απάτες και να εμφανίζονται ως ευυπόληπτοι επιχειρηματίες και γιατροί. Η έρευνα έφερε στο φως ένα δίκτυο έξι εταιριών και ατομικών επιχειρήσεων που ανήκουν στα μέλη της οργάνωσης, μέσω των οποίων πραγματοποιούσαν την εκτέλεση των συνταγογραφήσεων και τη νομιμοποίηση των παράνομων εσόδων.

Επιπλέον, εντοπίστηκαν άλλες 11 εικονικές εταιρίες και ατομικές οντότητες χωρίς πραγματική δραστηριότητα, που εμφανίζονταν ως προμηθευτές του δικτύου, προκειμένου να προσδίδουν νομιμοφάνεια στις συναλλαγές τους και να δικαιολογούν το ιατρικό υλικό, το οποίο παρείχαν φαινομενικά στους ασφαλισμένους και για το οποίο αποζημιώνονταν από τον ΕΟΠΥΥ. Με τα τεχνάσματα μέσω των εταιριών οι απατεώνες απέφευγαν συστηματικά την απόδοση ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος και για τον σκοπό αυτό είχαν εκδώσει εικονικά τιμολόγια συνολικής αξίας άνω των 13.000.000 ευρώ.

Το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος γινόταν με τρόπο που θα έκανε τους μαφιόζους να κοιτούν σαν μαθητούδια! Τα έσοδα από τις συνταγές της απάτης απορροφούνταν από το δίκτυο των εταιριών και αναμειγνύονταν στους ίδιους τραπεζικούς λογαριασμούς όπου πιστώνονταν τα κέρδη από τη νόμιμη δραστηριότητά τους.

Εκτός των λογαριασμών των αρχηγικών μελών και των εταιριών τους, χρησιμοποιούνταν και τραπεζικοί λογαριασμοί άλλων μελών, στους οποίους επιχειρείτο η απόκρυψη της ροής και της προέλευσης των χρημάτων, μέσω συνεχών μεταφορών των ίδιων ποσών!

Στη συνέχεια, τα χρήματα είτε επενδύονταν πίσω στις εταιρίες μέσω της επέκτασης της νόμιμης δραστηριότητάς τους (σύσταση νέων υποκαταστημάτων, μίσθωση χώρων κ.ά.), αναπτύσσοντας κατά αυτόν τον τρόπο το εγκληματικό τους δίκτυο, είτε ξοδεύονταν σε τυχερά παιχνίδια και άλλες δαπάνες!

Από τις έρευνες, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των αστυνομικών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 246.980 ευρώ, δύο πιστόλια κρότου λάμψης, μία κυνηγετική καραμπίνα και 517 φυσίγγια διάφορων τύπων, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και ψηφιακά μέσα αποθήκευσης, πλήθος τιμολογίων, παραστατικών και ιδιόχειρων σημειώσεων. Από τους 54 γιατρούς, οι 26 κατηγορούνται για κατευθυνόμενη συνταγογράφηση και δωροδοκία, ενώ οι υπόλοιποι 28 γιατροί παραπέμπονται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, με τη δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα που σχηματίστηκε σε βάρος τους, και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου